Yorokobi: Alles over onze shiba's

 

Gehoorzaamheid en sport

 

Gehoorzaamheid

De Shiba is een intelligent en baasgericht om gehoorzaamheidstrainingen en obecience met goed gevolg te doorlopen. Wel moet u er rekening mee houden dat de Shiba zich snel verveelt bij oefening die eindeloos herhaald worden. Een korte, afwisselende training geeft het beste resultaat. De Shiba is een zelfstandige hond die commando’s niet blind opvolgt, omdat zijn baas ze eenmaal geeft. Hij zal zelf het nut van een commando moeten inzien om er gehoor aan te geven. De eigengereidheid van het ras vergt nogal wat van zijn eigenaar. Bovendien vraagt de Shiba om een duidelijke leiding, omdat hij bij gebrek aan leiderschap ban zijn baas die rol zelf op zich neemt. De Shiba zou ik niet direct aanraden voor iemand die aan zijn eerste hond begint. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Iemand die gevoel heeft voor de omgang met dieren, zich goed voorbereid op het soort hond dat hij in huis haalt en naar een goede hondenschool gaat, kan wellicht een perfecte baas voor de Shiba worden.

De Shiba moet worden opgevoed met een ‘ijzeren vuist in een fluwelen handschoen’. Hij gedijt niet goed bij een harde opvoeding, maar heeft wel een consequente baas nodig die duidelijke regels stelt. De Shiba-eigenaar moet veel geduld hebben en in staat zijn om de hond te motiveren. Over het algemeen is voer een krachtige motivator voor de Shiba.

 

Sport

De moderne Shiba wordt voornamelijk gehouden als huisdier. Toch heeft ook hij nog allen instincten in zich om zijn oorspronkelijke taken uit te voeren. Zijn sterk ontwikkelende jachtinstinct kan hem in gevaarlijke situaties brengen. Wanneer hij een spoortje uitwerkt, hoort of ziet hij helemaal niets meer. Hij gaat zijn neus achterna en kan wel uren wegblijven. Het is dus verstandig om uw Shiba buiten aangelijnd te houden. Hiermee in tegenspraak staat dat hij vrij veel beweging nodig heeft. Dat gaat natuurlijk het makkelijkst als hij los kan lopen. Een goede opvoeding doet natuurlijk wel veel. Er zijn Shiba’s die na een gedegen training onder appel staan om buiten los te mogen lopen. De jachtpassie blijft echter ook bij deze honden altijd een onzekere factor waar u rekening mee dient te houden. Een goed alternatief voor de vrije beweging is het lopen naast de fiets. De Shiba heeft een uitstekende neus en kan uitblinken bij het speuren. Maar ook agility is een sport waar de Shiba veel energie in kwijt kan.