Yorokobi: Alles over onze shiba's

 

Puppyplanning

Wij verwachten in zowel 2020 als in 2021 geen pups.


De kennel  Yorokobi streeft een zorgvuldige manier van fokken na.

Wij zijn daarom aangesloten bij beide rasverenigingen, NVAI en NIPPON INU, en volgen hun eisen omtrent het fokken. Zo zijn wij verplicht onze honden te testen op oogafwijkingen, heupdysplasie en patella luxatie.

Daarnaast houden wij, zoals de rasvereniging het voorschrijft, alle regels in acht waaronder onder andere: het maximaal aantal nesten per teef, de minimale leeftijd waarop een teefje haar eerste nest mag hebben en de maximale leeftijd.

Naast deze medische en praktische zaken, kijken wij zeker naar het karakter. Een gezonde pup is belangrijk , maar wij willen ook een sociale pup voortbrengen, met een lief en stabiel karakter. Met het streven naar de belangrijke uiterlijke kenmerken en het rastypische karakter van de shiba.

De ouderdieren zijn hier belangrijk in, er wordt zorgvuldig gekeken naar de combinatie die er gedaan wordt. Maar ook de eerste socialisatie periode is heel belangrijk, die de pup bij ons als fokker meemaakt. Zo gaan we met de pups naar de winkels, de markt, kinderboerderij, bij familie op bezoek, autorijden, benchtraining en alles wat we verder tegenkomen.

Onze eigen honden voeren wij met vers vlees KVV, Barfmenu van Tinlo. Vanuit onze eigen positieve ervaringen van het voeren van vers vlees, spenen wij de pups ook op vers vlees af. De pups krijgen bij het verlaten van nest voor de eerste periode vers vlees mee en wij als fokker adviseren ook om vers vlees te blijven voeren.

De pups worden getitterd in plaats van het standaard vaccinatie programma. Wat houdt dat in?

Titteren is vaccineren op maat en bij de leeftijd van 6 weken wordt er een klein beetje bloed afgenomen en middels een Vaccicheck wordt er gekeken hoeveel antistoffen de pup nog heeft die hij via moeder gekregen heeft. Aan de hand van de uitslag wordt bekeken of de pup met zes weken een vaccinatie nodig heeft of niet, het advies vanuit de titer uitslag zal dan gevolgd worden. Dit proces kan worden herhaald met 9 en 12 weken en de rest van zijn of haar leven. Op deze manier vaccineer je de hond alleen wanneer het nodig is.

Al onze eigen honden zijn getitterd en inmiddels voor meerdere jaren vrij gegeven voor vaccinaties. Titteren wordt door de raad van beheer erkend, al werken niet alle dierenartsen hier nog mee.

Wij als kennel werken niet met een wachtlijst, onze ervaring is dat veel mensen op de wachtlijst ook verder zoeken naar een shiba en zich niet afmelden als ze ergens anders een pup vandaan hebben of toch afzien van een shiba pup.

Waarschijnlijk werken wij ook anders dan een gemiddelde fokker, maar wij adviseren mensen altijd de website in de gaten te houden en ons te mailen als er een dekking is geweest. De website is actueel en daarop is te zien wat de puppy planning is en eventuele dekmelding.

Ook vragen wij standaard of geïnteresseerden zich willen voorstellen middels een mail, zodat we al een beeld hebben van de gezinssituatie, waar de interesse vandaan komt, welke ervaringen er al zijn met de shiba of hond, etc.

Op het moment dat wij in beeld hebben of een teef drachtig is, en middels een echo een beeld hebben van de grootte van het nest. Dan begint onze selectieprocedure en nodigen wij geïnteresseerden uit ter kennismaking. De eerste kennismaking is oriënterend voor jullie als potentieel nieuwe shibabaasjes. Jullie maken kennis met onze honden, zien hoe wij met onze honden omgaan en de vele vragen kunnen gesteld worden.

Maar ook is het de kennismaking met elkaar en delen wij graag onze ervaringen met het ras met jullie.

Als de potentiele eigenaar en wij als fokker beide na deze kennismaking positief staan tegenover een pup van de YOROKOBI kennel gaan we samen verder. Denk dan aan het op visite komen en puppyknuffelen, mee gaan socialiseren, alle vragen stellen die voorbij komen, en nog veel meer....