Yorokobi: Alles over onze shiba's

 

Herplaatser.

Ik zoek een nieuw huis voor onze reu Nori.

Nori is een reu van 7,5 jaar die niet gelukkig meer is bij mij. Er is de laatste tijd veel gebeurt zoals het uit elkaar gaan van mij met mn ex partner. Daardoor ben ik verhuist naar een ander huis, hier lijkt Nori niet aan te kunnen wennen. Ik merk dat hij niet zichzelf is en dat dat hij geregeld chagrijnig is. Hij is veel meer op zichzelf en als ik de deur uit ga dan jankt hij geregeld. Hij komt niet zo vaak meer om te kroelen en ik mis zijn clowns streken die hij normaal heeft.

Nori is echter niet de makkelijkste reu en je moet er dus wel tijd en energie in willen steken. Ik zoek voor hem een stel zonder kinderen of andere honden. Die niet continu aan het werk zijn en geregeld met hem aan de wandel gaan. Poezen in het gezin is hij gewend maar dit moet wel rustig opgebouwd worden bij een nieuw gezin. Mensen die het geduld hebben om zijn vertrouwen te winnen en niet steeds van alles van hem willen. Nori is een hond die ervan houdt zijn eigen gang te gaan en op zichzelf is. Op zijn tijd vind hij het ook fijn vind om bij je te liggen en te komen kroelen. Ook geniet hij ervan om samen lekker gek te doen. Hij is altijd wel in voor een spelletje met een speeltje of uiteraard een wandeling.

Nori kan tegen me grommen als hij ergens geen zin in heeft maar hij heeft me nog nooit gebeten. Zo laat hij weten dat ik hem met rust moet laten en dat ik hem daarin moet respecteren. Uiteraard kan dit niet altijd zoals bijvoorbeeld dat zijn nagels geknipt moeten worden en moet hij daar dan toch even doorheen. Over het algemeen gaan nagels knippen, kammen, tanden schoonmaken goed bij hem maar dan wel met een rustige benadering.

Naar andere honden is hij dominant en trekt dan ook aan de lijn als hij een andere hond ziet. Hij is wel goed trainbaar en ik geloof dat je het met geduld, rust en positiviteit onder controle kan krijgen. Doordat ik altijd met andere honden erbij loop is dit heel lastig te trainen voor mij, al is het met de jaren enorm vooruit gegaan.

Naar vreemde mensen die op visite komen kan hij eerst een minuut blaffen en wat grommen maar als ze hem met rust laten is het goed voor hem. Ze moeten hem niet opzoeken want dat vind hij niet fijn. Je merkt vanzelf aan hem wanneer mensen hem kunnen aaien of niet. Drukke mensen vind hij niet fijn, hier voelt hij zich niet bij op zijn gemak.

De basiscommando"s die Nori kent is   "zit", "sta" en "wachten" en ook kan hij netjes naast je lopen.

Nori is eigenlijk nergens bang voor, daar in is hij een hele makkelijke hond. Vuurwerk, onweer, drukke gelegenheden etc hij vind het allemaal prima. Hij kan wel wat blaffen naar mensen of dingen die hij ziet maar als je zegt dat alles goed is dan stopt hij daar ook snel mee. Wat hij wel heel spannend vind is als mensen in zijn ogen kijken, hier wordt hij onzeker van.

De bench ziet hij echt als zijn veilige plek, hij vind het heerlijk om daar in te liggen zowel met open als dichte deur. Alleen thuis zijn kon hij altijd prima maar ook dit zal langzaam aan opgebouwd moeten worden aangezien hij er de laatste tijd bij mij dus wel meer moeite mee had.

Nori vind het heerlijk om te zwemmen, als hij water ziet waar hij in kan gaat hij daar dan ook graag heen. Het is niet zo dat als hij een sloot ziet dat hij er gelijk in springt. Als hij in het water is kan hij obsessief rondjes zwemmen omdat hij dan belletjes of andere dingen in het water ziet drijven, hier moet hij in afgeleid worden. Hij vind het heerlijk om door het hoge gras te springen en te "jagen" op dingen zoals de wind door het hoge gras.

Ik zal hem niet los laten lopen in verband met zijn gedrag naar andere honden maar ook het opgaan in de dingen, zodat hij de omgeving eromheen vergeet. Autorijden vind hij leuk en is geen probleem voor hem.

Nori is erg gek op eten en is dan ook voergericht, wat heel fijn is om de aandacht van hem te krijgen en te belonen met oefeningen etc. Naar de andere honden was hij heel verdedigend naar zijn voer, naar mij echter niet en ik kon dan ook alles doen.

Nori kan snel een gevoelige maag hebben waardoor hij aan de diarree gaat. Bij mij eet hij vers vlees (KVV) waardoor dit goed onder controle is.

Hij heeft patella (knieen) graad 1 maar in de loop der jaren is dit wel verergerd naar een graad 2. Hij heeft een hele goede spieropbouw waardoor hij er minimale last van heeft. Er is heel goed mee te leven mits hij die goede spieropbouw blijft houden. 

Uiteraard moet er wel altijd rekening mee gehouden worden met de activiteiten en dingen die hij doet. Hij kan en mag best traplopen, op dingen springen etc maar wel met rust.

Nori is pas geleden gecastreerd.